kantoren Zoetelaarpassage getransformeerd naar 94 appartementen

Almere, transformatie van kantoor naar appartementen

Alta SV heeft in 2016 circa 10.000 m2 kantoren aangekocht van Unibail-Rodamco. Met het oog op de transformatie naar appartementen heeft Alta SV met de zittende huurders in goed overleg overeenstemming bereikt met betrekking beëindiging van de huurovereenkomsten en verhuizing.

HIstorie Het gebouw, een ontwerp van oud Rijksbouwmeester Rijnboutt, heeft vele levens gehad. Na de oplevering medio jaren tachtig was onder andere de gemeente Almere hierin gehuisvest. Daarna zijn er diverse kantoren in gevestigd en een Hogeschool. Vanaf 2010 is de bezetting steeds minder geworden als gevolg van verslechterende economische omstandigheden. Mede als gevolg van de onthuringsstrategie van Unibail-Rodamco is het kantorendeel van de Zoetelaar de laatste jaren vrijwel in zijn geheel leeg komen te staan. Met als doel deze ruimte te verkopen als te transformeren kantoorruimte.
Het maatschappelijke rendement van dit project is optimaal. De nieuwe appartementen zijn centraal gelegen, in het stadshart van Almere, nabij alle centrum voorzieningen. Er is ca. 10.000 m2 structureel leegstaande kantoorruimte aan de markt onttrokken. Er is nieuwe woonruimte gecreëerd voor starters op de woningmarkt. Juist voor deze groep is de woningnood in Almere hoog en zijn de mogelijkheden beperkt. Woningcorporatie De Alliantie wil graag gebouwen een tweede leven geven en de beschikbaarheid van betaalbare woonruimte vergroten. Daarnaast is het gebouw verduurzaamd. Het dak boven de winkels is vergroend. De bestaande installaties zijn verwijderd en vernieuwd. De appartementen zijn voorzien van vloerverwarming, WTW installaties en op het dak liggen zonnepanelen.


Ook Unibail-Rodamco is, als voormalig eigenaar van deze kantoren, blij met de transformatie van de kantoorverdiepingen boven haar winkels. In 2015 heeft winkelstrip De Zoetelaarpassage, een facelift ondergaan. De nieuwe bewoners boven de winkels zullen voor meer levendigheid zorgen.
Realfort, asset manager van de Zoetelaarpassage, heeft Unibail-Rodamco begeleid bij de verkoop. Zuiver Almere Vastgoed Adviseurs heeft Alta SV geadviseerd bij de aankoop.
De gemeente Almere juicht dit soort transformaties toe, omdat hiermee het stadshart levendiger wordt en omdat starters op de woningmarkt hiermee nieuwe kansen krijgen. Al met al een mooi voorbeeld van een succesvolle transformatie!

 

Terug naar het overzicht