Transformatie Stadsring 185 – Initium

Amersfoort, Transformatie kantoor naar 53 appartementen

Alta-SV heeft het lege kantoorgebouw aangekocht van Ping Properties (een beheerder van vastgoedfondsen). Binnen iets meer dan 18 maanden heeft de planologische procedure en de verbouw plaatsgevonden. Ruim voor oplevering waren alle appartementen verhuurd. In het voortraject is intensief met de gemeente Amersfoort en omwonenden overlegd. Zo zijn maatregelen genomen om de privacy nadelen voor de omwonenden te beperken. Daarnaast is door Alta SV een projectgroep met buurtbewoners geformeerd. Daardoor hebben de buurtbewoners inspraak gehad in de inrichting van het buitenterrein en het ontwerp van het gebouw.

HIstorie. Het gebouw is in 1990 gerealiseerd en had functie als stedelijke wand van de Stadsring die tevens het verkeersgeluid van de stadsring tegenhield voor de achterliggende woonwijk uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. Het gebouw is tot 2010 verhuurd aan diverse huurders als pensioenfondsen, advocatenkantoren en adviesbureaus. Daarna was door de economisch neergang de verhuur moeilijker met jarenlange leegstand als gevolg.

Maatschappelijke rendement  het overschot aan leegstaande kantoren is verminderd. Er worden 53 sociale huurwoningen voor starters gerealiseerd, waar een groot tekort aan is. Het gebouw is verduurzaamd. De buitenruimte rond is gebouw is vergroend om de woonsfeer te veraangenamen. In het gebouw is een vide gezaagd om daglicht naar binnen te halen.

Goede samenwerking – bestemmingswijziging – geluid
De goede samenwerking tussen Alta SV, de Alliantie, de gemeente Amersfoort en de Provincie Utrecht heeft een snelle transformatie mogelijk gemaakt. De kantoren aanpak is een speerpunt van de provincie en de gemeente. Een mooi voorbeeld waar marktpartijen en overheden elkaar hebben gevonden en voortvarend hebben samengewerkt. Op basis van de kruimelgevallenregeling is planologisch wonen mogelijk gemaakt. Ten aanzien van geluidsbelasting als gevolg van verkeer aan de stadsring zijn maatregelen aan de gevel genomen. De balkons aan de stadsringzijde zijn voorzien van een glazen voorzetgevel die naar wens van de bewoner open worden of dicht kan worden geschoven.

Projectinformatie
De appartementen variëren in woonoppervlakte van 39 m2, 48 m2 en 62 m2 en hebben twee of drie kamers. Alle appartementen hebben een eigen woonkamer met keuken, badkamer, toilet, slaapkamer en balkon. Onderin het gebouw biedt de kelder ruimte aan 36 parkeerplaatsen. Gemiddeld zijn bewoners tussen de 23 en 30 jaar oud. Het woongebouw ligt op 3 minuten loopafstand van de Amersfoortse binnenstad en binnen enkele minuten verwijderd van de uitvalswegen. Foto’s: Luuk Kramer.

starters appartement
slaapkamer

Terug naar het overzicht